Friday, February 4, 2011

Tak dapat anggur masam katanya...


KEMENANGAN BN di Tenang memberi satu tamparan hebat kepada pemimpin tertinggi Pas dan para penyokongnya. Di tempat saya, seorang penyokong Pas tidak bersuara langsung apabila Pas kalah di Tenang jika sebelumnya beliau begitu lantang.

Reaksi Mursyidul Am Pas boleh diumpamakan seperti cerita dalam Aesop's Fable yang menceritakan seekor musang dengan buah anggur. Kegagalan musang itu mendapatkan buah anggur dikatakannya buah anggur itu masam. Begitulah juga dengan Mursyidul Am Pas kerana gagal meraih kemenangan di Tenang dikatakannya Pas bukan buru kemenangan pilihan raya di dunia. Apakah ada pilihan raya di akhirat wahai Tuan Guru yang bijaksana?

Dituduhnya pengundi Tenang boleh dibeli seperti membeli binatang ternakan. Begitu rendah pandangan Tok Guru kepada pengundi yang tidak memilih Pas. UMNO dituduh mempermainkan rakyat. Sebenarnya siapa yang mempermainkan rakyat wahai Tok Guru? Bukankah Pas selalu menjual agama untuk meraih undi simpati?

Tok Guru janganlah ingat semua orang boleh diperbodohkan seperti mana Tok Guru memperbodohkan ahli-ahli Pas dengan janji-janji syurga. Parti Tok Guru bukan wakil Allah di muka bumi ini. Jangan begitu angkuh untuk mengatakan parti Tok Guru boleh terus membawa perjuangan hingga ke akhirat. Jika ajaran Tok Guru sesat, Tok Guru dan pengikut akan dihumban ke dalam neraka jahannam lebih dahulu daripada orang kafir dan UMNO.

Sukalah saya memperingatkan Tok Guru, Tuhan tidak akan menyebelahi mana-mana parti. Tuhan hanya menyebelahi golongan yang membawa kebaikan bukan membawa kerosakan seperti dilakukan oleh parti Tok Guru sekarang.

Tok Guru lebih sanggup bersama DAP yang terang-terang menentang Islam daripada bersama dengan UMNO yang ahlinya orang Melayu Islam. Apakah Tok Guru ingat DAP akan menyetujui penubuhan negara Islam seperti mana Tok Guru dan ahli Pas idamkan? Jauh panggang dari api wahai Tok Guru Nik Aziz. Anda bermimpi di siang hari!


Tenang: Antara pengundi, kecelaruan Nik Aziz
KEMENANGAN Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Tenang telah diduga dan terbukti sokongan rakyat kepada BN semakin meningkat, termasuk undi Cina dan India.

Namun Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng, secara sinis mengatakannya 'tak menang dan tak tewas'. Hakikatnya beliau mengakui Pas kalah. Tetapi secara tersirat beliau menyindir MCA yang tewas kerana masih gagal menarik sokongan pengundi Cina di mana BN hanya menang tiga daripada empat kawasan majoriti pengundi Cina.

Beberapa pemimpin DAP mendakwa Presiden MCA, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek, gagal menarik pengundi Cina di kawasannya sendiri. Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustaffa Ali mengakui Pas memperoleh banyak undi daripada kaum Cina.

Teryata fatwa Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat iaitu tidak mengundi Pas adalah jahiliyah tidak mampu mempengaruhi pengundi Melayu. Dalam hujan lebat sambil mengharungi banjir mereka keluar mengundi BN.

Seperti Mustaffa, Timbalan Presiden Pas, Nasaruddin Md. Isa, turut menyalahkan faktor hujan dan banjir menyebabkan Pas kalah. Soalnya apakah kalau cuaca panas terik Pas boleh menang? Sebaiknya mereka menerima kudrat Tuhan. Takkan Pas mahu menyalahkan dan menolak kuasa Tuhan kerana tidak menyebelahi mereka.

Paling menarik dan melucukan ulasan Nik Aziz Nik Mat yang berkata, Pas tidak memburu kemenangan di dunia semata-mata dan menganggap perjuangan amal makruf nahi mungkar Pas telah berjaya. Sambil itu beliau menyoal bolehkah perjuangan UMNO itu dibawa ke akhirat?

Inilah kecelaruan fikiran Nik Aziz. Kalau Pas percaya perjuangannnya untuk kebaikan, menentang kemungkaran serta menuju akhirat tidak mungkin dalam kempen Pas melakukan fitnah dan pembohongan hanya kerana mahu meraih undi. Penuh kemungkaran. Ini yang dikatakan perjuangan Islam?

Eloklah selepas Tenang, Pas bermuhasabah. Taktik lapok yang memperbodohkan pengundi terutama Melayu dengan memperalatkan agama sudah tidak boleh diterima. Lebih-lebih lagi apabila Pas terlalu mengharap undi Cina hingga sanggup bersekongkol dengan DAP.

Orang Melayu mulai memikirkan masa depan anak cucu-cicit mereka. Buku jingga 100 hari dilihat sebagai penjual mimpi yang tidak berpijak di bumi nyata. Apa yang boleh ditawarkan.

Kini Tenang dilanda banjir teruk. Mana perginya pemimpin dan penyokong Pas yang ramai pada hari berkempen tempoh hari? Rakyat mahukan bantuan. Inilah pengajaran paling besar tentang kejujuran dan keikhlasan mengikut Islam. Tapi Pas hanya mahu undi saja.


Bookmark and Share