Sunday, October 12, 2008

Pencalunan terkini Jawatan Ketua UMNO Malaysia


7.00 petang Ahli Parlimen Jerlun, Datuk Mukhriz Mahathir telah melepasi jumlah minimum kelayakan bertanding jawatan ketua Pemuda Umno selepas memperolehi 38 pencalonan setakat ini.
Calon bagi jawatan ketua Pemuda diwajibkan mendapat 20 peratus atau 38 pencalonan daripada 191 Umno bahagian.

6.55 petang Bahagian Nibong Tebal mencalonkan Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo untuk jawatan ketua Pemuda dan Datuk Reezal Merican Naina Merican untuk naib ketua.
Dengan ini, Dr Mohd Khir Toyo mendapatkan 11 pencalonan sehingga ini manakala Reezal mendapat 29 pencalonan dan layak bertanding naib ketua.

Seorang lagi calon yang turut layak ialah ahli Parlimen Muar, Razali Ibrahim yang telah mendapat lebih 29 undi atau 15 peratus pencalonan minimum dari 191 bahagian Umno.

Khairy Jamaluddin mendapat pencalonan ke-19 dari bahagian Keningau, Sabah, yang turut mencalonkan Datuk Reezal Merican Naina Merican bagi jawatan naib ketua. Reezal kini memperolehi 27 pencalonan dan memerlukan dua lagi pencalonan untuk layak bertanding jawatan tersebut.

6.30 petang Datuk Mukhriz Mahathir mendapat pencalonan ke-33 dari bahagian Batu Pahat yang turut mencalonkan ahli Parlimen Muar, Razali Ibrahim sebagai naib ketua. Razali kini memperolehi 30 pencalonan dan telah melepasi tahap kelayakan bertanding (29 pencalonan).

6.20 petang Khairy Jamaluddin mendapat pencalonan ke-18 dari bahagian Sepang yang turut mencalonkan Datuk Reezal Merican Naina Merican sebagai naib ketua.

5.30 petang Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo mendapat pencalonan ke-10 dari bahagian Sungai Siput, Perak, yang turut mencalonkan Datuk Reezal Merican Naina Merican bagi jawatan naib ketua.

5.10 petang Datuk Mukhriz mendapat pencalonan ke-32 dari bahagian Beaufort, di Sabah untuk bertanding jawatan ketua Pemuda. Bahagian itu juga mencalonkan Datuk Reezal Merican Naina Merican bagi jawatan naib ketua.
Mukhriz mendapat 72 undi dan Khairy Jamaluddin (6 undi) manakala Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo (10). Reezal dipilih sebulat suara.

4.05 petang Datuk Mukhriz mendapat satu lagi pencalonan dari bahagian Gombak untuk bertanding jawatan ketua Pemuda. Kini beliau mendapat 31 pencalonan.

3.50 petang Datuk Zahidi Zainul Abidin mendapat pencalonan pertama bagi jawatan ketua Pemuda Umno dari bahagian Padang Besar, yang turut mencalonkan ahli Parlimen Muar, Razali Ibrahim untuk jawatan naib ketua.
Zahidi adalah ketua Umno Padang Besar dan timbalan pengerusi badan perhubungan Umno Perlis.

3.45 petang Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin mendapat pencalonan ke-17 untuk jawatan ketua Pemuda Umno dari bahagian Johor Bahru, yang turut mencalonkan ahli Parlimen Muar, Razali Ibrahim untuk jawatan naib ketua.

3.30 petang Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin mendapat pencalonan ke-16 untuk jawatan ketua Pemuda Umno dari bahagian Bayan Baru, yang turut mencalonkan Datuk Reezal Merican Naina Merican untuk jawatan naib ketua.
3.00 petang Ahli Parlimen Jerlun, Datuk Mukhriz Mahathir mendapatkan satu lagi pencalonan dari bahagian Padang Serai untuk bertanding jawatan ketua Pemuda Umno Malaysia.

Dengan itu, sehingga hari ini, Mukhriz yang juga exco Pemuda Umno, mendapatkan 38 pencalonan. Manakala ahli parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin sehingga ini mendapatkan 19 pencalonan, termasuk pencalonan terbaru di bahagian Parit Buntar.Bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo pula mendapat 10 pencalonan. Hari ini beliau mendapat dua lagi pencalonan dari bahagian Kuala Langat dan Hulu Langat - kedua-duanya di Selangor.

Bagi jawatan naib ketua pula, ahli Parlimen Muar, Razali Ibrahim masih kekal dengan 27 pencalonan.Bagaimanapun, seorang lagi calon, Datuk Reezal Merican Naina Merican mendapatkan empat pencalonan hari ini.Dengan itu, beliau sehingga ini, mendapat 22 pencalonan untuk bertanding jawatan naib ketua Pemuda.
(Komen Cabai Melaka: Persaingan sihat. PEMUDA perlukan perubahan dalam merencana agenda masa depan negara. Ini sebenarnya mengembleng satu pandangan baru bahawa Umno di peringkat muda mahu perubahan. CM baru jer umur 33 tahun tapi dah mengundi Pilihan Raya umum sebanyak 4 kali: 1998, 2000 (P.R. Kecil Lunas Joe Fernandez kena tembak), 2004, 2008)