Friday, October 31, 2008

Peralihan kuasa Umno 'ganggu' rancangan Pakatan

Peralihan kuasa Umno 'ganggu' rancangan PakatanJimadie Shah Othman Oct 24, 08 2:48pmUsaha menukar kerajaan yang diusahakan oleh penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim "sedikit-sebanyak" terganggu disebabkan oleh peralihan kuasa yang akan berlaku dalam Umno.

"Peralihan kuasa dalam Umno sedikit sebanyak mengganggu langkah kita (membentuk kerajaan baru)," katanya sumber-sumber yang rapat dengan PAS kepada Malaysiakini.

Presiden Umno Datuk Seri Abdullah Badawi dijadual menyerahkan kuasa kepada timbalannya Datuk Seri Najib Razak Mac depan.Menurut sumber-sumber itu lagi, Najib dijangka melakukan rombakan kabinet apabila mengambil alih kuasa yang mungkin memberi lebih banyak kedudukan penting kepada wakil rakyat BN dari Sabah dan Sarawak.

Malaysiakini difahamkan gabungan pembangkang kini risau ahli-ahli parlimen BN Sabah dan Sarawak yang didakwa telah bersetuju menyertai Pakatan Rakyat, membatalkan hasrat mereka ekoran rombakan kabinet tersebut."Jumlah (ahli parlimen BN yang akan melompat parti) sekarang ini ngam-ngam (cukup-cukup) saja," jelas sumber-sumber tersebut.

Mesyuarat kepimpinan PakatanMengulas portfolio yang dikehendaki PAS dalam kerajaan baru nanti, sumber-sumber berkata perkara itu telah dibentangkan dalam mesyuarat bersama ketiga-tiga parti gabungan PKR, DAP dan PAS.Menurutnya, sehingga ini sudah dua mesyuarat parti pimpinan Pakatan telah diadakan.

Bagaimanapun, kata sumber-sumber itu, keputusan berhubung permintaan portfolio PAS masih masih belum dibuat.Sumber juga mendakwa, perbincangan tentang jawatan timbalan perdana menteri juga masih belum selesai.Sebelum ini, PAS telah melantikan jawatankuasa lebih orang anggota untuk mewakili parti itu berunding dengan rakan-rakan Pakatan berhubung penubuhan kerajaan baru.Jawatankuasa itu dianggotai oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang; timbalannya, Nasharuddin Mat Isa; naib-naib presiden, Mohammad Sabu dan Datuk Husam Musa; serta setiausaha agung PAS, Datuk Kamaruddin Jaffar.

Komen saya:-
APA KENA MENGENA DGN UMNO?UMNO TAK BERSALAH PUN DI DALAM HAL NI. KALAU BETUL PAKATAN RAKYAT KUAT KENAPA TAK LAKSANAKAN SAJA UNTUK MENGULINGKAN KERAJAAN YG ADA.

PELBAGAI ALASAN YANG DIBERIKAN JIKA PELAN PERLAKSANAAN PAKATAN PEMBANGKANG TIDAK MENJADI. YANG PASTINYA ALASAN YANG DIGUNAKAN AKAN BERSANGKUT –PAUT DENGAN UMNO.

APA YG DINYATAKAN OLEH PEMIMPIN PAKATAN RAKYAT HANYA DUSTA SEMATA-MATA.

TAK USAHLAH MENIPU RAKYAT MALAYSIA YG KINI SEMAKIN HARI SEMAKIN PANDAI BERFIKIR.

AMAT JELAS SEKALI APABILA KITA MENYAKSIKAN PERBAHASAN DI DALAM DEWAN RAKYAT BARU-BARU INI, BAHAWA PAKATAN TIDAK BOLEH DUDUK SEMEJA. AHLI PARLIMEN PKR TIDAK BERSETUJU DGN AHLI PARLIMEN DAP.

MASING-MASING ADA EGONYA TERSENDIRI.

NI BARU PERBAHASAN SAJA, BELUM PENGAGIHAN JAWATAN KABINET & SEBAGAINYA.

RAKYAT SUDAH MULA BENCI DENGAN JANJI-JANJI & DAKYAH KOSONG PIHAK PEMBANGKANG.

TIDAK DINAFIKAN KEKALAHAN TERUK BARISAN NASIONALPADA PRU B ARU-BARU INI, DIJADIKAN MODAL OLEH PAKATAN PEMBANGKANG YANG MANA RAKYAT MULA MENOLAK BARISAN NASIONAL.

WALHAL KEKALAHAN TERUK BARISAN NASIONAL PADA KALI INI, MERUPAKAN ANGKARA PEMIMPIN ATASAN YANG TIDAK MAHU MENDENGAR LUAHAN AKAR UMBI. INI MERUPAKAN PROTES YANG DITUNJUKKAN OLEH RAKYAT BAGI MENARIK PERHATIAN PEMIMPIN ATASAN YANG LEKA DILAMUN MIMPI INDAH.

AKAN TETAPI JIKA DIIZINKAN OLEH ALLAH SWT DENGAN ADANYA PERALIHAN KUASA, BARISAN NASIONAL MAMPU KEMBALI GEMILANG.

SAYA PERCAYA PAKATAN KERJSAMA YANG DILAKUKAN DI DALAM BARISAN NASIONAL MERUPAKAN PAKATAN YANG TERBAIK BUAT DULU, KINI & SELAMANYA KERANA TERDAPAT PERSEFAHAMAN YANG TERJALIN BUAT SEKIAN LAMA.

BARISAN NASIONAL SAJALAH YANG MAMPU MENGUMPUL PELBAGAI KAUM UTK DUDUK SEMEJA BERBINCANG PELBAGAI MASALAH DI DALAM MAHUPUN LUAR NEGARA.

JIKA TIDAK MASAKAN MALAYSIA DIJADIKAN CONTOH OLEH NEGARA-NEGARA LAIN DIMANA KEPELBAGAI KAUM DI MALAYSIA BOLEH BEKERJASAMA DI DALAM SEGALA BIDANG.

INI JELAS SEKALI TERBUKTI APABILA KITA MENCAPAI KEMERDEKAAN YANG KE-51 BARU-BARU INI.

TIADA PARTI DI DALAM MAHUPUN LUAR NEGARA YANG SEHEBAT BARISAN NASIONAL.


FIKIR-FIKIRKAN & RENUNG-RENUNGKAN