Friday, September 26, 2008

Teresa Kok cuba memanipulasi fakta

Dari blog Kamaluddin: http://din.huluselangor.net/modules.php?name=News&file=article&sid=784

(Gambar sebelah: Meraikan kejayaan Pakatan Rakyat merampas 5 negeri dengan hidangan istimewa 5 ekor khinzir panggang)
Nampaknya Teresa Kok anak dara tua si pelahap babi telah cuba memanipulasikan fakta mengenai petisyen yang diusahakan olehnya untuk menghentikan laungan azan di kawasan perumahan di Kinrara Puchong iaitu DUN yang di wakilinya. Hairan, pelik bin Ajaib kenapa petisyen ini berlaku dalam DUN yang diwakilinya. Secara kebetulan pula, penduduk bukan Islam di kawasan ini mempunyai keberanian seperti ini. Kenapa di Kinrara Puchong, kenapa tidak di kawasan “hardcore” bukan Melayu seperti di Cheras dan Kepong??? Kebetulan pula kawasan ini diwakili oleh Teresa Kok kafir harbi atau sebenarnya memang dia adalah dalang yang menghasut selepas kejayaan besar DAP kafir harbi selepas PRU 12?

Ketika isu Datuk Ahmad sedang hangat diperkatakan dan isu perkauman yang semakin menjadi-jadi, Teresa Kok si kafir harbi ini telah cuba memanipulasikan fakta untuk menyelamatkan diri. Teresa Kok merasakan adalah amat penting baginya untuk “membersihkan” dirinya daripada isu ini dan menyalahkan kepada UMNO. Hakikatnya, bukan UMNO dan Dr Khir yang mula-mula memaparkan isu ini. PembelaMelayu.com sudah menyiarkan artikel ini sejak lama dahulu iaitu pada 26 Jun 2008 dan kami adalah sebuah laman web milik golongan professional Melayu yang tidak terikat kepada mana-mana parti politik termasuk UMNO.

Ramai yang tertanya kenapa Dr Khir atau laman- laman web UMNO menyiarkan isu yang sama. Cuma minggu lalu, Dr Khir mengesahkan perkara ini seperti yang disiarkan oleh Utusan Melayu selepas ramai orang yang menghubunginya untuk mengesahkan perkara ini. Ini membuktikan Dr Khir cuba mengelak daripada perkara sensitif ini tersiar kepada masyarakat umum tetapi kecanggihan teknologi Internet menyebabkannya tersebar meluas.

Saya yakin sedikit sebanyak Teresa Kok kafir harbi ini bimbang sekiranya tercetus perbalahan kaum yang besar, ramai orang Islam yang akan mencarinya. Jadi, adalah wajar untuknya cuba memanipulasikan fakta untuk menyelamatkan diri sebelum apa-apa yang buruk berlaku ke atasnya.
Mari sama-sama kita ulas penipuan Teresa Kok yang tersiar di blognya.


Tulisan Merah adalah tulisan Teresa di lama blognya.
Manakala tulisan biru adalah ulasan untuk menepis pembohongan beliau

UMNO SELANGOR memutar-belitkan isu azan di Puchong
Sejak kempen Pilihan Raya Permatang Pauh bermula, saya telah diberitahu bahawa terdapatnya satu email yang mengatakan saya membawa sekumpulan penduduk di Puchong mengadakan petisyen untuk membantah azan terhadap sebuah masjid di Puchong, dan saya dikatakan membentangkan petisyen ini kepada YB Satim, ADUN UMNO di Puchong.

Ulasan: Penipuan oleh Teresa Harbi kerana berita ini telah tersiar di laman web ini sejak Jun 2008. Teresa Harbi cuba menggambarkan bahawa isu ini sengaja ditimbulkan kerana UMNO cuba meraih undi politik di Permatang Pauh. Ianya bukan timbul sejak Pilihan Raya kecil Permatang Pauh!!!

Pada mulanya, saya tidak peduli khabar angin ini kerana saya amat sibuk dengan banyak urusan kerajaan. Tetapi selepas itu, email yang diedarkan di internet ini telahpun dihantar kepada lebih ramai orang, termasuk wakil rakyat kaum Melayu dan wartawan di akhbar Bahasa Malaysia. Pada Ahad yang lepas, saya terima panggilan daripada YB Khalid Samad, Ahli Parlimen Shah Alam dan dua orang pemberita daripada Berita Harian dan Sinar Harian mengenai isu ini. Pada hari ini, saya juga terima panggilan daripada pemberita daripada Utusan Malaysia yang menyoal saya tentang perkara ini, beliau berkata Khir Toyo juga mendakwa saya berbuat demikian.
Ulasan : Terlalu sibuk dengan isu-isu untuk menjatuhkan bangsa Melayu dan agama Islam. Ini termasuk mengenai usahanya si Teresa Kok ini cuba untuk menghapuskan tulisan jawi dan diganti dengan tulisan Mandarin dan Tamil?

Tibalah masa bagi saya untuk menerangkan perkara ini dengan kenyataan yang saya telah ulangi kepada YB Khalid Samad dan pemberita pada Hari Ahad adalah seperti berikut:
i) Saya sendiri tidak pernah menerima aduan daripada penduduk di Puchong berkenaan dengan isu azan ini, jadi saya langsung tidak tahu tentang perkara ini dan saya amat hairan untuk mendengar tuduhan tersebut;
ii) Sekiranya saya terima aduan daripada penduduk di Puchong, adalah langsung tidak masuk akal bagi saya sebagai exco Kerajaan Selangor untuk mengadakan petisyen dan membentangkannya kepada YB Satim, seorang ADUN daripada parti pembangkang, kerana beliau bukannya kadi ataupun pengurus masjid, buat apa saya tulis surat kepada beliau yang tiada kuasa tentang perkara ini?

Ulasan: Mungkin kerana terlupa yang dia bukan tidak peduli mengenai isu ini tetapi pernah dijawab olehnya apabila ditanya oleh pelawat blognya. Diacuba mengelak dengan mengatakan bahawa perkara ini tidak pernah berlaku dan memanipulasi isu mengenai siapa yang patut buat petisyen kerana DAP sekarang adalah Exco Kerajaan Negeri. Petisyen ini oleh penduduk Kinrara yang disokong oleh Teresa Kok harbi dan bukannya untuk diserahkan kepada Satim tetapi sekadar untuk memberitahu YB Satim yang merupakan Naib Ketua Pembangkang Selangor mengenai isu tersebut. Memang sudah ada bukti pun, tetapi sengaja dimanipulasikan oleh si Teressa Kok dengan mengakui surat ini wujud tetapi diletakkan dibawah artikelnya. Dia berpendapat ramai orang hanya akan membaca sebahagian sahaja artikel ini dan terus percaya kepadanya.
Sekiranya saya terima aduan daripada penduduk, saya akan minta bantuan daripada YB Datuk Dr Hasan Ali, iaitu exco yang menjaga Hal Ehwal Islam di Selangor, ataupun pengarah Jabatan Hal Ehwal Islam di Selangor, dan bukannya Satim.
Ulasan: Saya yakin Hassan Ali sudahpun menerima petisyen ini tetapi seperti biasa dia tidak akan berbuat apa-apa untuk membela agama Islam demi menjaga hubungan baik Pakatan Rakyat dan jawatan exconya. Ini terbukti apabila Hassan Ali yang begitu lantang menentang pembinaan kandang babi Mega di Sepang menyokongnya. Begitu juga dalam isu tempat perjudian dan kilang arak, semuanya kini disokong kuat oleh Hassan Ali. Dalam isu ini pun saya yakin dia akan berdiam diri dan menyokong Teresa Kok seperti yang diarahkan.

Satim Gagal Menunjukkan Bukti
Saya minta pemberita yang menanya komen saya tersebut untuk minta surat yang dikatakan ditulis oleh saya daripada Satim, tetapi pembantu Satim gagal menunjukkan bukti tersebut kepada pemberita akhbar Bahasa Malaysia tersebut. Kegagalan menunjukkan bukti tersebut menunjukkan kesemua tuduhan yang disebarkan dalam email dan pemimpin UMNO Selangor tersebut merupakan pembohongan yang besar.
Ulasan: Sebenarnya bukan YB Satim yang menyiarkan isu ini tetapi banyak blog-blog pro Melayu dan Islam. Sekali lagi, Teresa Kok harbi cuba menyalahkan UMNO yang menyebarkan perkara ini. Surat itu memang benar-benar wujud dan diakui sendiri oleh Teresa Kok setelah kantoi dengan pengundi daripada kawasan Kinrara yang fakskan semula surat petisyen tersebut.


Kes Aduan Tentang Azan di Kondominium di Bandar Tun Razak
Sebenarnya, pada dua tahun yang lepas, saya pernah menerima aduan daripada penduduk bukan Islam di sebuah pangsapuri di Bandar Tun Razak berkenaan dengan bunyi azan yang terlalu kuat pada awal pagi. Saya terpaksa bercampur tangan dalam isu tersebut kerana ia telah mencetuskan pergaduhan dan permusuhan yang agak serius di antara penduduk bukan Islam dan penduduk beragama Islam. Pada waktu itu, saya minta bantuan daripada pengarah Jawi di Wilayah Persekutuan dan kami pernah mengadakan satu dialog di antara penduduk yang beragama Islam dan bukan Islam di kondominium tersebut secara bersama. Akhirnya, isu di kondominium itu diselesaikan dengan bantuan daripada Pengarah Jawi di Wilayah Persekutuan.
Ulasan: Nampaknya ini bukan kali pertama Teresa Kok menjadi juara dalam kes sebegini. Jika dahulu tanpa apa-apa kuasa (belum menguasai Selangor), dia sudah berani untuk mencampuri urusan agama Allah ini. Saya tidak hairan jika Teresa Kok cuba “test power” dengan menjadikan isu ini lebih besar selepas menjawat exco kanan Selangor (merangkap Menteri Besar sebenarnya). Bagaimanakah yang dikatakan Teresa Kok berjaya “menyelesaikan” isu ini. Saya yakin dia “berjaya” menyelesaikannya dengan mengarahkan Surau itu memperlahankan laungan Azan jika tidak orang bukan Islam dan Teresa Kok sendiri tidak akan anggap isu itu “berjaya diselesaikan”.
Saya tidak memanggil sidang akhbar ataupun menggalakkan pengadu di kondominium berkenaan untuk membuat apa-apa petisyen, dan pergaduhan di kondominium tersebut diselesaikan secara “low key” sahaja.

Penduduk Yang Membuat Petisyen Hantar Faks Kepada Saya
iii) Selepas kenyataan saya disiarkan dalam surat khabar semalam, saya terima satu faks daripada seorang pengundi di kawasan Puchong di pejabat saya. Faks tersebut mengandungi satu surat dan juga petisyen daripada beberapa ratus penduduk di Puchong kepada Satim. Barulah saya sedar memang terdapat sekumpulan penduduk di Puchong membuat petisyen kepada Satim berkenaan dengan isu azan ini.

Ulasan: Lihatlah akhirnya ternyata si Teresa Kok ini terjerat oleh permainan politik kotornya sendiri. Surat ini benar-benar wujud tetapi si kafir harbi ini “terlupa” akan kewujudan demi menjaga karier politiknya. Kenapa disiarkan dibahagian bawah artikel, pengakuan yang amat penting ini? Satu lagi cubaan untuk memanipulasikan fakta oleh kafir harbi ini.
Selepas itu, saya diberitahu oleh bekas pembantu pejabat perkhidmatan Kinrara saya bahawa penduduk yang membantah tentang bunyi azan tersebut pernah menghantar salinan petisyen tersebut ke pejabat saya dan minta bekas pembantu saya untuk ”acknowledge receipt” dengan cop pejabat saya dalam surat mereka. Tetapi adalah jelas bahawa surat petisyen mereka kepada Satim bukan dibuat atas surat kepala pejabat saya.

Ulasan: Cara mudah untuk mengelakkan diri terbabit dengan isu ini ialah dengan menyalahkan bekas pembanti pejabatnya. Jika sudah dicop “acknowledge receipt” tak kan surat ini tidak pernah sampai ke pengetahuan Teresa Kok? Isu ini isu besar dan sensitif sudah tentu perkara ini tidak mudah terlepas pandang oleh Teresa Kok. Memanglah tidak menggunakan surat kepala pejabat si Teressa KOk babi ini kerana dia memang pandai untuk menyembunyikan fakta. Tujuan penduduk yang membantah tentang bunyi azan untuk hantar ke pejabatnya ialah untuk membuktikan bahawa mereka sudah hantar surat petisyen bantahan itu seperti yang diarahkan oleh Teresa Kok.

Perbuatan UMNO Selangor Sangatlah Keji
Adalah jelas bahawa Satim dan orang UMNO telah memutar-belitkan cerita tersebut. Satim dan Khir Toyo cuba menggunakan taktik kotor mereka untuk membangkitkan kemarahan orang Islam dan orang Melayu di Puchong dan Selangor terhadap saya dalam isu ini. Mereka cuba mewujudkan kesangsian orang Melayu terhadap pemimpin DAP dan cuba menggambarkan saya dan rakan saya dalam DAP sebagai orang politik yang anti Melayu dan anti Islam.

Perbuatan pemimpin UMNO Selangor ini adalah amat keji. Bukankah sekarang bulan Ramadhan, bulan suci? Bukankah mereka sebagai penganut agama Islam sepatutnya kuat bersembahyang dan bertaubat ke atas perbuatan mereka yang lepas? Apakah mereka masih mereka tuduhan yang bukan-bukan dan pembohongan terhadap saya ini bertentangan dengan ajaran Islam dan bulan Ramadhan?
Ulasan: Tak usahalah cuba memainkan isu untuk membuat orang membenci UMNO. Bukan mereka yang memulakan isu ini tetapi Teresa Kok yang memulakan isu ini dan cuba mengalihkan perhatian daripada isu asal seperti yang selalu dilakukan oleh pemimpin Pakatan Rakyat. Sudah jelas lagi bersuluh kerana ini bukan kali pertama DAP cuba memainkan isu azan ini seperti dalam screenshot yang saya ambil daripada laman blog Teressa Kok yang tersiar pada tahun 2006 lagi.
Saya amat menghormati orang Islam yang berpuasa dan berpegang kuat ke atas ajaran agama mereka. Saya selalunya berdoa bersama dengan rakan kerja yang beragama Islam apabila membuat doa Al-Fatihah sebelum bermulanya mesyuarat dan sebelum makan, kerana saya juga percaya pada Tuhan yang Maha Kuasa dan Pencipta kita yang mengadili kita dalam dunia ini dan pada Hari Akhirat.

Ulasan: Bacaan al-Fatihah dan sebelum memulakan mesyuarat sudah lama dilakukan sejak kerajaan terdahulu kerana Islam adalah agama rasmi Malaysia. Mungkin apa yang cuba dimaksudkan oleh Teresa Kok ialah dia tidak cuba menghentikan budaya ini maka dia menghormati agama Islam. Cubalah Teresa Kok hentikan budaya membaca al-fatihah dan doa ini kalau anda berani!!

Sejak bila Teresa Kok si kafir harbi ini menghormati agama Islam. Si pelahap daging babi inilah yang jadi juara ladang babi mega di Sepang. Dia jugalah yang meletakkan gambar lima ekor babi panggang diblognya sebagai menandakan kejayaan DAP harbi menguasai (membabikan) lima negeri tersebut. Jangan lupa pula, isu si anak dara tua yang cuba menghapuskan tulisan jawi. Dia juga memainkan isu perkauman kes orang Cina diarah berjalan itik secara bogel apabila pemeriksaan polis semasa ditahan reman. Bila terbukti orang tersebut orang Melayu, terus senyap sepi daripada diperjuangkan.
Peribahasa yang selalu digunakan oleh Orang Cina ialah “Tuhan ada mata”. Saya percaya Tuhan yang maha kuasa ini tengah melihat dan memantau apa yang berlaku pada kita semua. Saya juga percaya balasan dan hukuman Tuhan tentu akan dijatuhkan ke atas mereka yang tidak bertanggungjawab dan orang yang bohong.

Adalah lebih baik bagi Satim dan Khir Toyo untuk insaf dan bertaubat dalam bulan yang suci ini!!”