Thursday, May 28, 2009

Kak Minah lawan PKR di Penanti

Kalau Aminah Abdullah melihat dirinya dalam cermin mungkin beliau akan mengakui dirinya macam kata orang Utara tak ada tanjak untuk pegang jawatan Timbalan ketua Menteri Pulau Pinang.

Naib Presiden PKR Azmin Ali tidak salah bila bagi gelaran ‘ Minah Ronggeng’ pada Aminah dalam mempersendakan dakwaan calon bebas pilihanraya kecil Dewan Undangan Negeri Penanti itu bahawa parti itu cuba menyogoknya dengan jawatan itu jika menang pilihanraya kecil itu.

Gelaran yang mencetuskan deraian ketawa hadirin di ceramah kempen pilihanrayanya di kawasan kubu bosnya Datuk Seri Anwar Ibrahim di Permatang Pauh itu adalah cara terbaik untuk cincang lumat kredibiliti mana-mana musuh yang mau bikin kacau.

Malah perwatakan Aminah yang macam mana-mana surirumah biasa tentu tidak terlawan bala tentera PKR yang berkampong di Penanti untuk mempertahankan kerusi DUN yang sengaja dikosongkan oleh bekas ADUN Fairus Khairuddin untuk beri laluan kepada orang kepercayaan Anwar yakni Dr Mansor Othman.

Ikut ceritanya bukan saja Azmin malah semua orang kanan PKR merasa tidak sedap badan kena melayan perang si Lone Ranger ‘Minah Ronggeng’ ini yang merupakan bekas Ketua Wanita Keadilan Pulau Pinang.

Aminah mungkin tidak dapat merasa jadi wakil rakyat di Penanti.Namun apa yang dikatakan sangat merisaukan PKR ialah karenahnya telah membuka banyak pekong yang terselindung dikacamata umum tentang hal dalaman parti itu.

PKR selama ini sentiasa mahu tampil sebagai parti yang steady dan cantik serba serbi.

Siapa saja yang berpeluang mendengar rakaman perbualannya tiga jam yang didedahkan oleh Aminah pasti tertarik tentang chit chat yang casual antaranya dengan Ahli MPT PKR Cheah Kah Peng dan pegawai khas Exco Pulau Pinang ,Lim Eng Nam pasal politiking dalaman parti itu selain isu dakwaan cubaan sogok untuk tarik diri sebagai calon pilihanraya kecil Penanti.

Ia bukan saja mengambarkan bagaimana kalangan pimpinan PKR saling tidak ngam antara satu sama lain malah Dr Mansor dicop sebagai pemimpin yang ‘ slow ’.

Ini nyata bertentangan dengan apa yang diwar-warkan oleh Anwar bahawa bekas professor di Universiti Sain Malaysia yang mempunyai ijazah berjela-jela itu dapat duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi dengan Ketua Menteri DAP Lim Guan Eng untuk mewakili orang Melayu dalam kerajaan Pulau Pinang sebagai Timbalan Ketua Menteri.

Disebalik usaha Anwar untuk mengambarkan bekas Setiausaha Politiknya itu adalah calon terbaik,sebenarnya Dr Mansor sendiri tidak mempunyai imej politik yang menyerlah.

Semua orang tahu beliau bukan sekali tetapi tiga kali pernah kalah pilihanraya.

Beliau tewas dalam pilihanraya tahun 1999 kawasan Parlimen Balik Pulau,2004 kerusi Dewan Undangan Negeri Seberang Jaya dan 2008 kerusi Dewan Undangan Negeri Pulau Betong.

Lebih jauh lagi selain membuka pekong PKR,perang ‘ Minah Ronggeng’ ini membuka kembali ingatan orangramai kepada nasib ramai bekas pejuang asal PKR yakni semasa Parti Keadilan Rakyat dulu yang meninggalkan parti itu kerana berbagai sebab yang masih terpendam.

Antara nama nama besar ialah Dr Chandra Muzaffar,Ezam Mohd Noor,Abdul Rahman Osman,Annuar Shaari,Lokman Nor Adam,Zahid Md Arip,Zainur Zakaria,Ruslan Kassim dan Hamdan Taha.

Banyak lagi cerita yang tidak sedap mungkin dapat didengar jika setiap mereka tampil bersuara.

Seperti mereka, Aminah juga adalah salah seorang pejuang asal parti itu.Beliau sendiri melihat senario parti itu tidak macam dulu... apa lagi bila kuasa sudah terserlah di depan mata.

Orang-orang baru dalam parti itu yang tak tahu cerita mungkin tumpang ketawa bila Azmin gelarnya ‘ Minah Ronggeng’.

Ketawa itu sekurang-kurangnya dapat jadi pengubat geram melihat Aminah yang nak terus meronggeng hingga 31 Mei ini