Sunday, April 10, 2011

Kit Siang, Karpal, Nik Aziz lebih lama daripada Taib...


Kit Siang, Karpal, Nik Aziz lebih lama daripada Taib... Selain cuba menafikan majoriti dua pertiga Barisan Nasional (BN) di Sarawak dalam pilihan raya negeri, pembangkang turut bercita-cita mahu menumbangkan Pehin Sri Abdul Taib Mahmud.


Pembangkang menyerang ‘kekayaan’ Taib dan menyatakan Presiden PBB itu sudah terlalu lama dalam politik dan menjawat jawatan Ketua Menteri Sarawak. Antara modal kempen PKR,DAP dan PAS, Taib sudah 30 tahun jadi Ketua Menteri dan perlu diganti orang lain. Malah pembangkang sudah sepakat menamakan Pengerusi PKR Sarawak, Baru Bian sebagai bakal Ketua Menteri jika pembangkang menang pada 16 April ini.


Sebenarnya, pembangkang meludah ke langit.Mereka tidak semak dulu betapa lama Lim Kit Siang, Karpal Singh dan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dalam politik.


Kit Siang, kini 70 tahun dan mula bertanding di kerusi Kota Tinggi pada 1969 – bermakna sudah 42 tahun beliau dalam politik.Karpal Singh, 71, pula terpilih kerusi Alor Star pada pada 1974 –bermakna peguam Datuk Seri Anwar Ibrahim itu sudah 37 tahun terbabit politik.Nik Aziz lagi lama dalam politik mengatasi Kit Siang apabila mula bertanding dan terpilih di Pengkalan Chepa pada 1967. Dalam diam-diam dan bising mulut, Menteri Besar Kelantan berusia 80 tahun itu sudah 44 tahun terbabit politik.


Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, 64, mula terpilih di Marang pada 1982 – bermakna sudah 29 tahun – Cuma kurang setahun daripada Taib jadi Ketua Menteri.


Apapun, Taib bukan pemimpin seperti Kit Siang, Karpal, Nik Aziz atau Hadi yang sanggup buat apa saja demi kepentingan politik dan peribadi mereka. Daipada parti perkauman dan memperalatkan Islam, DAP dan PAS bukan berjuang untuk rakyat.


Berbanding dengan Taib, tempoh 30 tahun jadi Ketua Menteri dimanfaat dengan membawa kemajuan serta pembangunan di Sarawak. Rakyat Sarawak kini boleh bangga dengan kemajuan negeri Kenyalang itu.


Dan yang membezakan Taib dengan empat pemimpin pembangkang di atas, beliau bersedia berundur untuk memberi muka baru memimpin Sarawak selepas pilihanraya nanti.


Namun, Kit Siang, Karpal, Nik Aziz dan mungkin Hadi – mereka barangkali menunggu sehingga cangkul dan tanah yang akan mengakhiri usia dan hayat politik masing-masing